Kehitynkö, jos vedän joka päivä 100 leukaa… Leuanvedon ABC

Viime viikonloppuna olin todistamassa lähietäisyydeltä, kun palomies Joonas Mäkipelto veti terveytensä uhalla 5 050 leuanvetoa vuorokauden sisällä ja rikkoi siten Guinnessin maailmanennätyksen.

Juuri hänen kaltaisia inspiroivia ja sopivalla tavalla hulluja tyyppejä me tähän maailmaan tarvitsemme!

Mutta kuitenkin jopa Mäkipelto itse tietää, ettei tuon kaltainen veto ole tietenkään terveellistä tai välttämättä myöskään järkevää. Ja eihän tietenkään ole tarkoituskaan, että me kaikki tavikset lähdemme nyt tavoittelemaan tuollaisia tuloksia, ei missään nimessä.

Oleellisinta on innostua uusista asioista ja innostua kenties hiukan haastamaan itseään. Hyvä aloitus on se, että josko sitä vaikka oppisi vetämään sen elämänsä ensimmäisen leuan.

Vajaa kaksi vuotta sitten olin itse siinä tilanteessa, etten ollut koskaan elämässäni vielä vetänyt yhtäkään leuanvetoa, enkä toisaalta edes yrittänytkään oppia niitä vetämään tai edes haaveillut leukojen vetämisestä. Sitten kuitenkin inspiroiduin ja innostuin – ja alkoi leuanvetohaasteeni, jonka myötä minusta kehkeytyi leuanvetäjätär. Ja tärkeintä – löysin uuden rakkaan harrastuksen, joka on tuonut minulle paljon iloa sekä niin fyysistä kuin henkistä voimaa ja hyvinvointia.

#leuanvetohaaste 2014

Nyt olen leuanvedossa hallitseva SM-hopeamitalisti, mutta sitäkin hienompaa on se, että olen toivon mukaan pystynyt nyt omalta osaltani innostamaan ihmisiä – ja etenkin naisia – leuanvetoharrastuksen tai ylipäätänsä liikunnan pariin. Ja vaikkeivät kaikki innostuisi edes noista aiheista, niin toivon, että vähintäänkin pystyisin aiheuttamaan ihmisille hyvää mieltä ja iloa touhuillani.

Ilta-Sanomat teki tuossa viime vuoden puolella minusta pari leuanvetojuttua, joista toinen julkaistiin tänään: Haluatko oppia vetämään leukoja? Näillä SM-mitalistin nikseillä se onnistuu nopeammin kuin uskotkaan!

Ei hullumpi artikkeli + video, vaikka mukaan mahtuukin taas perinteisesti pari kommerverkkiä, kuten se, että olen näköjään nuortunut pari vuotta, ja lisäksi tekstin saattaa tulkita siten, että minulta meni 1,5 vuotta 25 SM-kisaleuan vetämiseen. Aika sisukas suoritus, eikö, kun vertaa, että Joonas Mäkipeltokin veteli niitä leukojaan sentään vain vajaan vuorokauden ;)

Niille, jotka nyt innostuivat leuanvedosta enemmänkin, niin lukaiskaapa ihmeessä myös yksi oma leuanvetovinkkijuttumme viime vuodelta: Leuanvetovinkkejä niin aloittelijalle kuin haasteita halajavalle

Sitten vielä tämän postauksen otsikkoon: Tuossa yhtenä päivänä eräs mies, joka halusi kehittyä leuanvedossa, kysyi minulta, että onko hyvä taktiikka, jos hän vetää joka ikinen päivä 100 leuanvetoa – kehittyykö sillä?

Ei. Ei. Ja vielä kerran ei.

Tai no kaikkihan me olemme yksilöitä ja kehitymme yksilöllisesti, ja jollekulle saattaa toimia – ainakin alkuun – se, että vetää joka päivä sata leuanvetoa omalla kehonpainolla. Mutta pidemmän päälle se ei varmasti ole järkevää, ja jos joka päivä vetää ne samat sata leukaa, niin kehitys varmasti tyssää jossain vaiheessa.

Ja niin oli juurikin tapahtunut tuolle kyseiselle miehelle.

Määrä ei ole nimittäin se mikä ratkaisee, vaan laatu. Ja leuanvedon kohdalla enemmänkin tyyli: se, miten teet leukoja.

Itse treenaan leukoja ”vain” kolme kertaa viikossa. Parin kolmen viikon välein pidän lisäksi yhden kevyen viikon, jolloin treenaan vain 1-2 kertaa. Ennen kilpailuja lepään kokonaisen viikon, jonka aikana teen vain yhden tosi kevyen ns. herkistelytreenin.

Mutta silloin kun treenaan noin arkena, niin treenaan kerralla kunnolla ja kovaa. Ja lepopäivinä taas lepään kunnolla.

Tällainen touhu sopii ainakin minulle erittäin hyvin niin fyysisesti kuin henkisesti. Tuntuu todella hyvältä ”rääkätä” kroppaa kerralla kunnolla ja seuraavana päivänä taas keskittyä ihan muihin juttuihin. Ajankäytönkin kannalta tuntuisi hölmöltä raahautua joka päivä salille treenailemaan vain vähäsen, sillä kuluuhan aikaa paikasta A paikkaan B siirtymiseenkin. Mieluummin kerralla kunnolla ja laadukkaasti!

Mitä sitten tarkoitan sillä treenaamisen laadulla? No, tekniikka on tietysti oleellinen. Ja kuten Ilta-Sanomien artikkelissakin totean: ”Leuanvetoja ei tosiaankaan kannata treenata heiluritekniikalla, jota minä käytän leuanvetokilpailuissa. Heiluminen rasittaa niveliä ja etenkin olkapäitä, eikä sillä tekniikalla kannata vetää leukoja muuta kuin kilpailuihin valmistavalla treenikaudella.”

Itse tosiaan teen treeneissäni pääsääntöisesti tiukahkoja hallittuja leuanvetoja ja suurimmaksi osaksi harjoittelen leukoja lisäpainojen kanssa. Jos nimittäin haluaa kasvattaa omaa toistomaksimiaan (siis sitä, montako leukaa saa vedettyä peräkkäin), niin se vaatii oman maksimivoiman kehittämistä. Siinä vaiheessa, jos saa omalla painolla vedettyä yli 10 leuanvetoa ja haluaisi saada vielä enemmän, on syytä ottaa lisäpainoharjoittelu kehiin.

Hallitun tekniikan lisäksi oleellista on treenata monipuolisesti ja vaihtelevasti. Etenkin se vaihtelevuus on mielestäni todella tärkeä osa sitä mainitsemaani laadukasta treenaamista.

On treenattava eripituisia sarjoja, erilaisilla otteilla ja erimittaisilla palautusajoilla.

Jos aina vaan joka treenissä jauhaa niitä samoja leukoja yhtä paljon, niin vaikka lisäisi treenimääriä, ei ehkä kehity. Pikemminkin jos treenaa liikaa, eikä koskaan anna kropalleen myös kunnolla aikaa palautua, kehittyminen saattaa muuttua jopa laskusuuntaiseksi.

Mutta nyt, jos et vielä sitä tehnyt, niin luepa se mainitsemani vinkkijuttumme (Leuanvetovinkkejä niin aloittelijalle kuin haasteita halajavalle). Voi myös olla, että myöhemmin keväällä järjestämme leuanvetokurssin, minne voit tulla opettelemaan kanssani sitä ensimmäistä leuanvetoasi tai hakemaan lisävinkkejä ja -intoa harjoitteluusi.

Sillä yksinkertaisuudestaan huolimatta leuanveto on aika vekkuli liike: Se mielletään miehiseksi, mutta se sopii silti myös naisille! Se ei ole monimutkainen, mutta se harjoittaa silti monipuolisesti yläkropan lihaksia!

Ja parasta: sen voi tehdä monella eri tyylillä, mutta kaikkien mielestä monesti juuri se tyyli, jolla sinä sen teet, on ”väärä”! Toisin sanoen leuanveto herättää ihmeen paljon ihmisissä tunteita, ja aiheen ympärille kehkeytyykin usein mielenkiintoista ja hupaisaa keskustelua. Saa nähdä, mitä kaikkea ihmiset tällä kertaa keksivätkään tästä leuanvetojutustamme…

Ihanaa viikkoa kaikille!

-Milla

Seuraa touhujamme somessa:
Rengasmies/telinevoimistelija Markku Vahtila Facebookissa
Voima-Vahtila Facebookissa
Voima-Vahtila Instagramissa
Voima-Vahtila Youtubessa

Ps. Tiesitkö, että järjestämme liikuntakursseja, kuten rengasvoima- ja kehonpainoharjoittelukursseja – kurkkaa lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan täällä. Tarjoamme myös kursseja ryhmille ja yrityksille (tiedustelut: milla(at)voimavahtila.fi)

Voimaputiikistamme voit ostaa mm. puisia suomalaisia voimistelurenkaita sekä Dream Ringsejä. Treenivinkkisivultamme taas voit poimia vinkkejä ja inspiraatiota liikkumiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*