Millainen on vahva ihminen?

Millainen on vahva ihminen?

Ensin lienee tarpeen kysyä, mitä ylipäätänsä tarkoitetaan ”vahvuudella”.

On nimittäin tietysti olemassa monenlaista vahvuutta, niin fyysistä kuin henkistäkin. Ihminen voi siis olla vahva usealla eri tavalla, ja oleellisinta mielestäni on sellainen vahvuus, joka auttaa pärjäämään siinä ympäristössä ja maailmassa, jossa elää. Eikä ainoastaan pärjäämään, vaan myös olemaan onnellinen.

Nykypäivänä fyysisellä vahvuudella ei selviytymisen kannalta ole meidän yhteiskunnassamme niin suurta merkitystä kuin kenties joskus ennen. Toki jos on valinnut urakseen sen, että ryhtyy vaikkapa urheilijaksi tai tekee elantonsa eteen jotain fyysistä työtä, niin fyysisellä vahvuudella voi olla suurikin merkitys. Mutta silloinkin kyse tuskin on pelkästä raa’asta voimasta, vaan myös esimerkiksi lajinomaisista taidoista ja oikeanlaisesta työskentelytekniikasta.

Nykyisin arjessa kuitenkin pärjää, vaikkei olisi fyysisesti kovin vahva. Se on osaltaan toisaalta johtanut siihen, että osa pitää fyysisestä vahvuudestaan ja kunnostaan liiankin huonoa huolta. Tiettyyn pisteeseen asti fyysinen vahvuus nimittäin kulkee kuitenkin käsi kädessä oman terveytemme kanssa. Ja ainakin itse näen, että terveys tarkoittaa myös vahvuutta, joten siinä mielessä tietty fyysinen vahvuus on tarpeen.

Toisaalta vaikka nykyarjessa selviytyminen ei vaadi fyysistä vahvuutta, niin voimaa kuitenkin ihaillaan – tai ennen kaikkea sitä, että ihminen näyttää vahvalta. Ja siinä vasta sudenkuoppa onkin, nimittäin vahvuuden ihaileminen pelkästä ulkonäöllisestä syystä. Silloin kyse ei enää olekaan pelkästä fyysisestä vahvuudesta itseisarvona, vaan mukaan sekoittuvat myös psyykkiset asiat. Vahvuutta ei nimittäin välttämättä ole se, että yrittää näyttää vahvalta, vaan kenties se, että osaa vastustaa nykypäivän ulkonäköihanteita ja ”tyytyä” jonkinlaiseen kultaiseen keskitiehen.

Entäs sitten se henkinen vahvuus? Sitä tarvitaan nykypäivänä koko ajan kenties entistäkin enemmän.

Yksilötasolla joutuu kamppailemaan esimerkiksi niitä äsken jo mainittuja ulkonäköpaineita vastaan. Lisäksi on työelämän aiheuttamat paineet – stressi, tulosvaatimukset, halu menestyä ja tienata – joiden kanssa tasapainoilu se vasta psyykkistä vahvuutta vaatiikin.

Itsestäni usein tuntuu siltä, että stressi ja kiire ovat tavallaan negatiivisia asioita, mutta kuitenkin niitä myös ihaillaan, sillä ne ovat ikään kuin menestymisen mitta. Eihän ihminen, joka ei ole stressaantunut ja kiireinen, voi olla ahkera ja menestyä. Vai voiko?

Jos minulta kysytään, niin henkinen vahvuus on nykypäivänä juurikin sitä, että uskaltaa vastustaa juurikin tuota hektisen yhteiskuntamme ihannoimaa työelämä- ja stressikeskeistä ajattelutapaa, joka nakertaa monen hyvinvointia ja onnellisuutta – ja siten myös vahvuutta.

Kun kaiken edellä mainitun päälle heitetään vielä kaikki yksilöä suuremmat asiat, kuten maailmanlaajuiset kriisit ja vaikeudet, niin ei ole ihme, että pienen ihmisen on joskus vaikea tuntea itsensä vahvaksi.

Kaiken kaikkiaan meiltä odotetaan, että näytämme fyysisesti vahvoilta ja terveiltä, että menestymme ja tienaamme paljon, että olemme onnellisia ja hyvinvoivia.

Mutta pelkkä vahvan ulkokuoren ihannointi ei ole vahvuutta, terveyden tavoittelussakin voi sortua epäterveellisyyteen, menestymisen rinnalla ei ehkä jää aikaa olla onnellinen, hyvinvointia nakertavat tiedot maailman kriiseistä ja niin edelleen.

Vahvuutta on ehkä lopulta se, että osaa tasapainoilla ja elää mahdollisimman hyvin balanssissa tämän kaiken kanssa.

Tässä alla on vielä kymmenen ajatustani siitä, millainen on vahva ihminen.

1. Vahva ihminen uskaltaa olla oma itsensä.

2. Vahva ihminen pitää huolta omasta kropastaan ja mielestään, muttei kuitenkaan ole liian tiukka itseään kohtaan.

3. Vahva ihminen huolehtii ja välittää paitsi itsestään niin myös läheisistään ja muista ihmisistä.

4. Vahva ihminen on rohkea. Hän uskaltaa tehdä omat valintansa, vaikka ne poikkeaisivat valtavirrasta. Hän uskaltaa puolustaa itseään ja heikompiaan. Hän uskaltaa avata suunsa silloin, kun kukaan muu ei uskalla.

5. Vahva ihminen on positiivinen, mutta toisaalta hän ei myöskään sulje silmiään maailman pahuudelta, vaan tekee jatkuvasti pieniä tekoja sen eteen, että maailmasta tulisi ainakin hiukan kivempi paikka elää.

6. Vahva ihminen yrittää olla epäitsekäs. Hän yrittää iloita muiden puolesta, eikä pelkää, että toisten onnistuminen olisi itseltä pois. Ja ennen kaikkea vahva ihminen auttaa muita ja uskaltaa jakaa asioita.

7. Vahva ihminen unelmoi isosti, mutta osaa olla onnellinen juuri niissä olosuhteissa, jotka hänelle on annettu.

8. Vahva ihminen uskaltaa toteuttaa itseään ja tehdä juuri sitä, josta itse eniten nauttii.

9. Vahva ihminen osaa heittäytyä. Oli se sitten heittäytymistä tunteiden valtaan tai heittäytymistä vaikkapa yrittäjyyteen. Liiallinen arkailu, jahkailu, pähkäily ja epäonnistumisen pelko eivät kuulu hänen elämäänsä.

10. Ja lopuksi vielä: vahva ihminen ymmärtää, että hänellä on myös heikkouksia ja että koskaan ei voi olla tarpeeksi vahva tai täydellinen missään – eikä tarvitsekaan!

Ispiroivaa alkavaa viikkoa kaikille :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*