Ryhdistäydy roikkumalla – marraskuun #roikkumishaaste

Tasan vuosi sitten toimitin marraskuun ajan Yle Prisma Studio -ohjelmalle netissä #roikkumishaaste:tta. Nyt ajattelin pimeän marraskuun kunniaksi palata jälleen tähän samaiseen aiheeseen ja laittaa niin itseni kuin sinut taas ryhdistäytymään roikkumisen avulla!

Täältä löydät roikkumishaasteen avausartikkelini, josta alla oleva teksti on lainattu.

Roikkumisen mahdolliset terveysvaikutukset

On olemassa viitteitä, että roikkuminen olisi nykyihmisellekin ihan terveellistä. Roikkuminen esimerkiksi venyttää selkärankaa ja selän lihaksia sekä kehittää puristusvoimaa. Lisäksi roikkumisen on povattu tekevän hyvää myös niska-hartiaseudulle, kyynärvarsille ja ranteille.Ihmisen liikkumiseen elämäntyökseen perehtynyt kansainvälinen liikuntaguru Ido Portal vannoo kaikkien yllä mainittujen terveysvaikutusten nimeen. Hänen mukaansa päivittäinen roikkuminen tekisi meille kaikille hyvää arkemme lomassa ja hän roikuttikin ihmisiä omassa ”hanging month” -haasteessaan syksyn alussa.

Yhdysvaltalainen ortopedi Dr. John Kirsch taas on päätynyt siihen, että roikkuminen toimisi hyvänä ennaltaehkäisy- ja hoitokeinona ennen kaikkea olkapääongelmiin. Hänen mukaansa meidän tulisikin palata leikkikentille ja kiipeilytelineiden pariin, missä lapsena useimmat vielä harrastivat roikkumista säännöllisesti.

Muu roikkumisen terveysvaikutuksista löytyvä näyttö on kuitenkin vähäistä.

Näin ollen meidän on nyt aika testata ylläolevat väitteet käytännössä ja pistää pystyyn Ido Portalin innoittamana oma pieni ihmiskoe – #roikkumishaaste – ja lähteä kartuttamaan kokemuksia siitä, onko roikkumisesta meille oikeasti hyötyä!

Ryhtiä istumisen lyhistämään työpäivään

Fysiatrian professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta hyväksyy idean roikkumishaasteesta. Hän myöntää, että ihmisten kokemusten kerääminen tällä kartoittamattomalla alueella on oiva ajatus.

”Teoriassa roikkumisesta voisi olla hyötyä ja se tuntuu fysiologisesti ihan luonnolliselta, vaikkei tieteellistä näyttöä juuri ole.”Karppinen vahvistaa, että roikkuminen todella venyttää selkää ja selän lihaksia. Siten se saattaa tehdä hyvää etenkin ryhdillemme. Nykyisin kun monen istumatyötä tekevän perusasento on lievä etukumara, ja tietokonetta näpytellessämme helposti ikään kuin lyhistymme kasaan.

”Lisäksi painumme kasaan myös iän myötä. Roikkuminen on hyvä vastaliike tälle kaikelle etukumarassa olemisellemme ja tuo hyvää vastapainoa arkeemme.”, Karppinen vahvistaa. ”Se auttaa meitä suoristautumaan ja kiinnittämään huomiota ryhtiimme.”

Pelkkä silloin tällöin roikkuminen ei toki palauta koukkuselkäistä vanhusta enää nuoruuden mittaan, vaan omasta ryhdistä on pidettävä huolta läpi elämän. Roikkuminen voi olla yksi hyvä muistutuskeino siitä, että oman arjen lomassa kannattaa kiinnittää välillä huomiota oman kropan asentoon – ja kirjaimellisesti ryhdistäytyä.

Roikkuminen ei kuitenkaan missään nimessä korvaa päivittäistä liikuntaa, Karppinen toteaa, vaan on ennen kaikkea hyvä tukihoito.

Toisaalta pieni roikkumishetki kesken työpäivän nostattaisi meidän jokaisen pepun hetkeksi irti työtuolista ja pakottaisi meidät suoristautumaan. Liikkumattomuus ja huonoon ryhtiin jämähtäminen kun ainakin ovat todistetusti terveysriski.Oman kehon ehdoilla

Karppisen mukaan roikkumisesta voi olla monipuolisemminkin etuja selällemme, mutta ainakaan vielä ei ole olemassa näyttöä esimerkiksi siitä, että roikkumisen avulla voisi ennaltaehkäistä vaikkapa selkäsairauksia tai rankaongelmia.

Selkäasiantuntijana hän kuitenkin vahvistaa, ettei roikkuminen ainakaan ole epäterveellistä eikä sillä voi vahingoittaa itseään, kunhan roikkuu oman suorituskykynsä mukaan.

”Jos on perusterve, eikä roikkuminen aiheuta kipuja, niin uskoisin, että roikkuminen sopii useimmille ihmisille. En lähtisi kieltämään roikkumista edes selkä- ja rankasairauksista kärsiviltä, jos se vain tuntuu hyvältä.”

Roikkumishaasteen lähtokohta tuleekin olemaan, että roikutaan nimenomaan omaa kehoa tunnustellen ja oman kropan ehdoilla.

Tämä on ehdottomasti haaste, joka sopii ihan jokaiselle, kunnosta, iästä ja ruumiinrakenteesta riippumatta!Eikun roikkumaan vaan – ja omia kokemuksia/ajatuksia roikkumisesta voi vapaasti kommentoida artikkelin perään tai olla yhteydessä milla(at)voimavahtil.fi :)

Julkaisen tässä marraskuun aikana kaikki viime syksyn roikkumishaasteen artikkelini täällä nettisivuillamme, joten surffailehan saiteilla…Tässä vielä #roikkumishaaste-video:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*