Yhteistyössä: VarjoKelo
Pari viikkoa sitten me suunnattiin Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen kautta Kuusamoon. Käytiin ensin mainituilla paikkakunnilla katsastamassa taas muutamia siirrettäväksi potentiaalisia hirsikehikoita. Sen jälkeen vuorossa oli viiden päivän puoliloma Kuusamossa, missä yövyimme ihastuttavassa VarjoKelo-mökissä Rukan kupeessa viisi yötä.
VarjoKelon omistajapariskunta oli törmännyt tulipalotapaukseemme, ja otimme ikionnellisina vastaan heidän yhteistyötarjouksensa, jonka tiimoilta pääsimme mökkiin yöpymään. Talomme palamisen jälkeen meillä on ollut iso kaipuu takaisin kotiin hirsiseinien, tulisijojen ja luonnon syleilyyn. Vaikka takaisin kotiin pääseminen tuntuu vielä kovin kaukaiselta, oli ihanaa päästä muutamaksi päiväksi asustamaan näin tunnelmalliseen mökkiin ja nauttimaan Kuusamon ihanasta luonnosta, joka on meille entuudestaan jo todella rakas.
Ihan lomana emme pystyneet noita viittä päivää ottamaan, vaikka olimmekin tekemättä varsinaisia työjuttuja – vakuutus- ja taloasioiden hoitamista emme vain pystyneet tuonakaan aikana laittamaan tauolle, koska olemme parhaillaan niin merkittävien asioiden ja päätösten kynnyksellä, ettei niitä asioita vaan pysty olemaan miettimättä ja selvittelemättä! Maltoimme kuitenkin ulkoilla päivien valoisat ajat, ja iltaisin meillä oli kyllä mitä tunnelmallisimmat puitteet selvitellä tulevaa ja haaveilla ”uudesta” vanhasta kodista :)
Upeiden kelohirsiseinien, suuren liuskekivitakan, tyylikkään & käytännöllisen sisustuksen ja hyvän pikkusaunan lisäksi haluaisimme erityisesti tuoda esille tuosta vuokramökistä vähän erikoisempaa, mutta sitäkin tärkeämpää asiaa.
Me olemme itse aina olleet tosi tarkkoja kotonamme ja sukulaisten mökeillä esimerkiksi sähkölaitteiden kanssa ja sen kanssa, että käytössä on aina toimivat palovaroittimet ja että ensisammutusvälineitä on käsillä. Sen jälkeen, kun talomme paloi, olemme kiinnittäneet näihin asioihin toki vielä aiempaa enemmänkin huomiota.
Ja omasta kokemuksesta voimme sanoa, että jos pahin mahdollinen sattuu kohdalle, on todella tärkeää tietää, että on kuitenkin itse hoitanut aina kaiken mahdollisimman hyvin ja ettei tarvitse jäädä jossittelemaan mitään.
Aiemmin, kun yövyimme hotelleissa, vuokramökeissä tai esimerkiksi Airbnb-huoneistoissa, emme tainneet kauheammin laittaa merkille, että oliko niissä palovaroittimia tai että toimivatko ne – ensisammutusvälineistä nyt puhumattakaan. Tulipalon jälkeen olemme kuitenkin olleet tosi tarkkoja näiden asioiden suhteen.
Marras-joulukuun taitteessa olimme ensimmäisellä ns. hirsikehikoidenkatselukierroksella eri puolilla Suomea. Yhdessä majoituspaikassa ei ollut palovaroitinta makuuhuoneessa, joten emme suostuneet nukkumaan siellä, vaan nukuimme sitten patjoilla huoneiston keittiössä, missä oli palovaroitin. Sen jälkeen olemme aina etukäteen tarkistaneet majapaikoilta, että onhan siellä tarpeeksi palovaroittimia, ja lisäksi kannamme varmuuden vuoksi omaa mukanamme.
Palovaroitinasia ei ole nimittäin mitään liioittelua. Me ei oltaisi luultavasti tässä ilman niinkin pientä ja halpaa laitetta kuin alle kymmenen euron palohälytintä.
Eikä se välttämättä riitä, että jossain päin huoneistoa tai mökkiä on palovaroitin – jos käy niin huono tuuri, että syttyisi tulipalo ja se etenisi siten, että savu ensin kantautuisi siihen huoneeseen, jossa nukutaan, niin jos siellä ei ole palovaroitinta, nukkujilta saattaisi mennä taju ennen kuin savu etenisi niihin tiloihin, joissa hälytin on. Toisin sanoen sitä ei välttämättä sitten heräisikään enää siinä vaiheessa, kun toisen huoneen hälytin alkaisi soida, kun olisi jo ehtinyt nukkuessaan huomaamattaan pökertyä savukaasuihin.
Palovaroittimien lisäksi tarkistamme aina, mistä löytyvät huoneiston tai mökin mahdolliset ensisammutusvälineet, kuten jauhesammutin ja sammutuspeite. Aina sellaisia ei löydy. Lisäksi tarkistamme poistumistiet.
VarjoKelo on ensimmäinen kohtaamamme majapaikka, missä kaikki paloturvallisuusasiat oli mietitty ihan uskomattoman hyvin. Emmekä nyt meinaa, että ensimmäinen majoitus näin tulipalomme jälkeen, vaan emme ole koskaan törmänneet majoitukseen, missä turvallisuusasiat on mietitty niin näkyvästi ja siten, ettei niitä voi olla huomaamatta.
VarjoKelosta löytyivät niin palo- ja häkävaroittimet kuin jauhesammutin ja sammutuspeite. Lisäksi paloturvallisuus tuotiin ilmi myös mökissä olevalla ilmoitustaululla sekä eri puolilla mökkiä olevissa ns. ohjetarroissa. Ilmoitustaululla oven luona luki myös isolla tekstillä mökin osoite – sen tietäminen, missä osoitteessa on, on tosi tärkeää, jotta mahdollisen hätätilanteen sattuessa osaa kertoa hätäkeskukselle, että mikä on oma sijainti. Toki jos käytössä on 112-sovellus, niin hätäkeskus saa sen välityksellä soittajan sijaintitiedot suoraan.
Häkävaroittimesta tuli muuten vielä mieleen, että kuulimme juuri alan ammattilaiselta, etteivät häkävaroittimet ole kovin luotettavia ja ettei niihin kannata sokeasti luottaa. Tulisijoja käytettäessä on ehdottoman tärkeää ja varminta sulkea savupelti vasta, kun koko hiillos on palanut loppuun ja hiilloksen seassa ei näy enää lainkaan punahehkua.
Muutenkin VarjoKelo oli todella ihastuttava mökki ja sen omistajapariskunta vaikuttaa todella ihanalta. Mökki sijaitsee lähellä Rukan kylää, muttei kuitenkaan aivan siellä kylän keskuksessa. Sijainti on keskeinen ajatellen monia Kuusamon ja lähiseudun upeita luontokohteita. Omia lemppareitamme ovat esimerkiksi Valtavaara, Myllykoski, Kiutaköngäs ja Riisitunturi.
Tämän postauksen kuvat kertokoot puolestaan lisää mökistä ja Kuusamon maisemista! Kävimme tällä kertaa tosin vain Myllykoskella, Jyrävällä, Konttaisella ja Riisitunturilla. Lisää Kuusamo-tunnelmointiamme eri vuodenajoilta voit kurkata esimerkiksi tältä YouTube-videoltamme:
Tässä on lisäksi laatimamme pieni paloturvallisuusmuistilista, jota voi hyödyntää niin kotona kuin lomamajoituksissakin:
- tarkista, että oleskelu- ja nukkumistiloista löytyy toimivat palovaroittimet
- häkävaroitin on hyvä lisä, mutta siihen ei pidä luottaa liikaa, vaan varmistaa, ettei sulje tulisijojen savupeltiä ennen kuin hiillos on palanut kokonaan loppuun
- katso, mistä löytyvät ensisammutusvälineet, kuten jauhesammutin sekä sammutuspeite, ja tutustu käyttöohjeisiin
- tarkista, että tiedät, mikä on sijaintisi/paikan tarkka osoite
- avaa tulisijojen savupellit ennen kuin sytytät tulen ja sulje savupellit vasta, kun hiillos on palanut kokonaan loppuun
- älä sijoita kynttilöitä minkään helposti syttyvän läheisyyteen ja polta kynttilöitä vain, kun olet itse vieressä nauttimassa niistä ja samalla siis vahtimassa niitä
- älä pidä sähkölaitteita turhaan seinässä, kun et käytä niitä – ota kahvinkeitin, leivänpaahdin ja kaikki laturit aina irti käytön jälkeen
- älä jätä kodinkoneita, kuten tiskikonetta tai pyykinpesukonetta, päälle, kun poistut huoneistosta/mökistä
- älä laita saunaan mitään kuivumaan – etenkään kiukaan päälle!
- älä unohda liettä päälle tai pidä lieden päällä mitään sinne kuulumatonta
- tarkista huoneiston/mökin poistumistiet ja laita merkille, miten esimerkiksi makuutiloista pääsee helpoten ulos tarvittaessa
- älä tuki poistumisteitä
Tällaisten paloturvallisuusasioiden pitäisi olla ihan peruskauraa meistä jokaiselle ja tulla ihan selkärangasta. Ennakointi ja kaikkien riskien minimointi on tosi tärkeää, eikä mitään pelon lietsomista tai vainoharhaisuutta, vaan nimenomaan fiksua ja vastuullista – ja me sanoisimme jopa, että avain rohkeuteen.
Kun nimittäin tietää, että on hoitanut kaiken mallikkaasti ja on lisäksi miettinyt mielessään, miten mahdollisessa hätätilanteessa tulee toimia, voi sen jälkeen olla, rentoutua ja nauttia turvallisin mielin :)
VarjoKelo-mökin löytää niin Instagramista, Airbnb:stä kuin Booking.comista.
Ikävää, että tulipalo osui kohdallenne. Onneksi nykyään paloturvallisuus on pajon parempaa kuin ennen, turvallisuutta lisää juurikin varoittimet, hälyttimet, sammutusvälineet ja erilaiset palo-ovet. Mutta aina se ei valitettavasti riitä jos palo leviää nopeasti. Itseänikin välillä pelottaa, että mitä jos tulipalo saa alkunsa nukkuessamme.