Doping ja lisäravinteet telinevoimistelussa

Kun katsoo telinevoimistelijoiden huippuunsa hiottuja kroppia ja esimerkiksi rengasvoimistelijoiden huimia voimia, sitä ehkä miettii, että millähän aineilla nekin on saavutettu.

Telinevoimistelu ei kuitenkaan ole laji, jossa doping olisi iso ongelma, ja se onkin huippujuttu! Lajina telinevoimistelu vaatii niin monia ominaisuuksia, että eipä taida olla ainetta, josta saisi hyötyä niistä useimpaan ilman, että siitä samalla olisi haittaa joihinkin muihin ominaisuuksiin.

Denis Abliazin RUS, EM 2015, 2. sija renkailla

Telinevoimistelu vaatii muun muassa maksimivoimaa,  nopeutta, liiketajua, sarjakestävyyttä, oikeaa tekniikkaa, herkkyyttä ja hyvää hermojenhallintaa.

Jos tarkastellaan erilaisia dopingaineita, niin ne vaikuttavat yleensä vain yhteen ominaisuuteen, mikä ei ole kovin hyödyllistä voimistelun kaltaisessa kokonaisvaltaisessa lajissa. Lisäksi kielletyillä aineilla tulisi (onneksi) muun muassa seuraavanlaisia ongelmia:

Jos lisää kropan voimantuottoa ja nopeutta, liikkeet eivät enää pysy kontrollissa ja tekeminen ”iskee yli”, kuten Markku asian ilmaisee. Jos taas jännittää liikaa kisoissa ja ottaa rauhoittavia, se syö kehon nopeutta ja maksimivoimaa.

Lisäksi telinevoimistelussa fyysisen suorituskyvyn lisäksi myös pään ja psyyken on oltava vahvasti mukana touhussa ja lisäksi voimistelijan on tunnettava oma kroppansa ja hallittava sitä eri liikkeissä äärimmäisen hyvin – kielletyt aineet vain sekoittaisivat tätä tuntumaa.

Tätä telinevoimistelun kokonaisvaltaisuutta pohdittiin myös aiemmassa blogissamme Mitä yhteistä on voimistelijalla ja F1-kuskilla?

Artur Tovmasyan ARM, EM 2015, 6. sija renkailla

Toisaalta jos telinevoimistelijalla on jokin todella selkeä heikkous, niin kielletyin keinoin sitä voisi kenties yrittää paikata. Jos kroppaan ei vaikka tartu lihasta, voisi jostain lihasmassaa lisäävästä aineesta olla hyötyä.

Mutta: telinevoimistelussa tarvitaan ennen kaikkea voimaa ja kehonhallintaa, ei lihasmassaa itsessään. Lihasmassa pikemminkin on vain ylimääräistä kuormaa ja siten ei-toivottavaa. Otollisinta on, että voimistelijalla on vain se minimimäärä lihasmassaa, mikä tarvitaan, jotta saadaan haluttu määrä voimaa. Suhteellinen voima ratkaisee: on oltava mahdollisimman vahva mahdollisimman kevyellä massalla.

Tämän myötä myös lyhyydestä on voimistelussa etua. Voisiko siis olla otollista yrittää hillitä pituuskasvua? Yleensä homma tosin taitaa mennä niin päin, että voimistelijoiksi valikoituu sopivan ruumiinrakenteen omaavia urheilijoita, eikä toisinpäin.

Courtney Tulloch GBR, EM 2015, 8. sija renkailla

Mistä kielletyistä aineista telinevoimistelijoita sitten on jäänyt kiinni?

Ainakin venäläisiä on jäänyt kiinni meldoniumin käytöstä toivossa, että aine boostaisi esimerkiksi heidän palautumistaan ja suorituskykyään. Kokonaisuudessaan miestelinevoimistelusta löytyvät dopingtapaukset ovat todella yksittäisiä, esimerkiksi jokunen steroidikäry on ollut sekä muun muassa yhden rengasvoimistelijan kokaiinihölmöily.

Naisvoimistelijoita on jäänyt kiinni diureeteista eli nesteenpoistajista. Ne keventävät kroppaa ilman, että se syö voimaa ja nopeutta, mikä lisää nimenomaan sitä suhteellista voimaa ja suorituskykyä.

Samir Ait Said FRA, EM 2015, 3. sija renkailla

Mistä aineista – laillisista sellaisista – sitten voisi olla edes jotain hyötyä telinevoimistelussa? Huippu-urheilussa kun mennään ihan ihmiskropan ja -mielen äärirajoille, joten kaikki pienetkin sallitut kikkaskonstit toki kannattaa hyödyntää, vaikka niiden vaikutus sitten olisikin vain henkinen.

Isoin hyöty Markun mielestä on, että saa heti treenin päälle palautusjuoman elimistöön. Silloin saa palautumisen nopeasti käyntiin heti treenin päätyttyä. Myös ihan normaali ruoka ajaisi saman asian, mutta harvemminpa sitä on ruokaa tarjolla heti salilla treenin loputtua, ja lisäksi palautusjuoma imeytyy nopeammin.

Lisäksi jonkinlainen preworkout-juoma ennen treeniä ja energiajuoma treenin aikana auttavat siihen, että jaksaa treenata paremmin.

Siinä se sitten taitaakin olla.

Toki sitä on kaikenlaisia lisäravinteita, joilla tutkitusti ehkä voisi olla jotain hyötyä esimerkiksi palautumiselle, ja huippu-urheilusta kun on kyse, niin todella pienilläkin asioilla voi olla ratkaiseva merkitys aivan siellä maailman kärjessä.

Mutta silti: hifistely ei auta, jos ne isoimmat palikat eivät ole kohdallaan eli kova ja laadukas treeni, riittävä lepo ja palautuminen, kehonhuolto, uni ja ravintopuoli.

Lambertus Van Gelder NED, EM 2015, 4. sija renkailla

Kaiken kaikkiaan telinevoimistelun haastavuus ja kokonaisvaltaisuus on niin lajin kirous kuin siunaus: laji on vaativa arvostelulaji, jossa tuomarointi ei ole helppoa, mutta toisaalta tässä meillä myös on laji, johon on vaikea keksiä huijauskeinoja. Se on ihan huippujuttu!

Ja vaikkei telinevoimistelussa kauheasti dopingkäryjä olekaan, niin ADT valvoo kyllä tiukasti huippuvoimistelijoita, mikä on tullut meillekin enemmän kuin tutuksi.

Useamman kerran, kun olemme olleet aikeissa viettää rentouttavaa koti-iltaa kaksistaan, niin oven takana onkin ollut yllätysvieraita kyttäämässä, eikä vastaanottomme ole aina ehkä kaikkein lämpimin, kun he sillä lailla häiritsevät aina johonkin ei-toivottuun aikaan. Mutta hyvähän se oikeasti on, että he valvovat eri lajien urheilijoita tasapuolisesti.

Niin ja voipi olla, että ensi kerralla se olenkin minä, joka joudun kokemaan, miltä tuntuu käydä pisulla jonkun tuntemattoman katseen alla – leuanvetokin kun on nykyään ADT:n valvoma laji!

Eleftherios Petrounias GRE, EM 2015, 1. sija renkailla

Markku on nyt kuluneena vuonna saanut käyttöönsä M-Nutritionin lisäravinteita. On ollut huippua päästä tutustumaan heidän tuoteperheeseensä. M-Nutritionin tuotteista Markun lemppareita ovat olleet tähän mennessä olleet esimerkiksi PREZONE Wild Berry, johon hän on sekoittanut mukaan myös vähän SUPERCARBIA. Tätä sekoitusta hän on nauttinut ennen treeniä, jotta jaksaisi painaa kunnolla jopa kolmituntisen treenin läpi. Treenin aikana Markun lemppari on ollut fiiliksestä riippuen pelkän veden sijasta Ultimate Sports Drink Caipirinha.

Mutta tällaista voimistelujuttua tällä kertaa. Mistä telinevoimisteluun/urheiluun liittyvästä aiheesta sinua kiinnostaisi lukea seuraavaksi? :)

Artikkelin kuvat ovat Ranskan Montpellierin EM-rengasfinaalista keväältä 2015 – pääkuva Markusta on EM-kenraalitreenistä. Markku oli kyseisissä skaboissa kisaamassa, ja Milla valokuvaamassa.

Ps. Tiesitkö, että järjestämme liikuntakursseja, kuten rengasvoima- ja kehonpainoharjoittelukursseja – kurkkaa lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan täällä. Tarjoamme myös kursseja ryhmille ja yrityksille (tiedustelut: milla(at)voimavahtila.fi)

Voimaputiikistamme voit ostaa mm. puisia suomalaisia voimistelurenkaita sekä Dream Ringsejä. Treenivinkkisivultamme taas voit poimia vinkkejä ja inspiraatiota liikkumiseen!

t. Milla & Markku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*