Markku täytti viikonloppuna lupauksensa ja nappasi kahdeksannen perättäisen Suomen mestaruutensa renkailla. Samalla hän teki suomalaisen miesten telinevoimistelun historiaa ottamalla nimiinsä perättäisten Suomen mestaruuksien ennätyksen.Miesten telinevoimistelun tulosennätykset löytyvät täältä (tosin tämän vuoden tuloksia ei ole vielä päivitetty).
Markun rahkeet riittivät ennätyksen tekemiseen hyvin, vaikka rengasmies ei kilpaillutkaan SM-renkailla täysillä. Himmailusta huolimatta hän on renkaiden mestari, vaikkei tänä vuonna voittanutkaan renkaita niin ylivoimaisesti kuin mihin parhaimmillaan kykenisi. SM-rengasfinaalin pisteet 14.470 jäivät rutkasti Markun 15 paikkeilla pyörivistä huippupisteistä.
Varovaisuuteen oli kuitenkin syynsä – Markku helpotti viikonlopun rengassarjojaan, koska halusi säästellä vasenta olkapäätään, joka on vihoitellut viime viikkoina.
Rengasmiehellä on ennenkin ollut ongelmia olkapäidensä kanssa. Syksyllä 2011 hänen vasen olkapäänsä leikattiin, ja siitä toipuminen rengaskuntoon kesti vuoden. Viime syksynä, siis syksyllä 2014, sen sijaan oikea olkapää yritti sanoa sopimuksensa irti, mutta Markku osasi silloinkin lukea olkapään oireita sen verran ajoissa, että hän selvisi ilman leikkausta ja pelkällä kuntoutuksella.
Tänään maanantaina mies kävi SM:ien päätteeksi lääkärissä. Mitään suurempaa vikaa nyt taas kipuilevasta vasemmasta olkapäästä ei löytynyt, joten mies jatkaa treenejä normaalisti, mutta varoen sellaisia liikkeitä, joiden hän on huomannut ärsyttävän olkapäätä. Rengasmiehen kausi siis jatkuu suunnitelmien mukaan kahden viikon päästä Portugalin challenge cupilla ja mahdollisesti huipentuu heinäkuussa Etelä-Koreassa käytäviin opiskelijoiden olympialaisiin eli Universiadeihin (joukkue julkistetaan ihan lähiaikoina).
Mutta takaisin Markun tuoreeseen ennätykseen, kahdeksaan perättäiseen Suomen mestaruuteen.
Aikaisemmin rengasmies jakoi seitsemän perättäisen mestaruutensa turkulaisen Sami Aallon kanssa. Aalto hallitsi aikanaan seitsemän vuotta 6-ottelua yhteen menoon. Vaikka Markku vei voiton tästä ennätyksestä, niin määrällisesti eniten SM-kultia eri telineiltä on napannut voimistelijakonkari Jari Mönkkönen: hän kahmi omalla urallaan peräti 29 kirkkainta mitalia. Kakkosena tulee Jani Tanskanen 28 SM-kultamitalillaan.
”Ei auta kuin hallita renkaita 48-vuotiaaksi asti, että saan nuo ennätykset rikottua”, Markku naureskelee.
Sitä odotellessa eikun vaan treenaamaan ja huoltamaan olkapäitä :)
Ps. Käykää tykkäämässä Markun fb-sivusta, niin pysytte kärryillä miehen touhuista ja saatte infoa muun muassa hänen vetämistä rengasvoimakursseista.
Markun histotiallinen SM-finaalisarja Ylen taltioimana:
Valitettavasti Ylen selostus ei kovin paljoa avaa Markun rengassarjaa, mutta sitä katsoessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi huimiin voimaosiin, joiden siis pitää pysyä asennossaan vähintään kaksi sekuntia.
Tässä esimerkiksi on yksi todella vaativa voimaosa, schwalbe. Markku tekee sarjassaan kaksi erilaista schwalbea, joista toisen vaikeusarvo on E ja toisen F (A on helpoin, F vaativin säännöistä löytyvä voimaliike).
Alla taas on ristiriipunta, joka sellaisenaan on vaikeusarvoltaan B (eli ihan lasten leikkiä Markulle). Rengasmies kuitenkin tekee sarjassaan ristiriipuntaa sellaisilla variaatioilla, että niidenvaikeusaste on D. Vaikeutta nostaa se, miten voimaliikkeeseen menee.
Kaiken kaikkiaan rengassarja koostuu voimaliikkeiden lisäksi myös erilaisista heilausliikkeistä. Sarjan päätteeksi tehdään vielä alastulo, joka toisaalta saattaa myös koitua hyvänkin sarjan kohtaloksi. Jos alastulon nimittäin kaatuu, niin siitä rokotetaan helposti yli pisteenkin verran.
Alastulo on siis rengassarjojen kruunu tai kirous sen mukaan, miten se onnistuu. Eikä ole ihan helppoa tehdä vaativaa alastuloa kovan ja paljon vaativia voimaosia sisältäneen rengassarjan päälle, vaan se vaatii todella kovaa voimaa ja sarjakestävyyttä – sekä kanttia ja luottamusta omaan tekemiseen.
Yllä nähtävässä Ylen taltioimassa SM-finaalisarjassa Markku tekee varman päälle ”helpon” alastulon, jonka vaikeusaste on vain C. Vaikeimmassa sarjakokoonpanossaan hänen alastulonsa vaikeusaste on E, mutta sitä alastuloa mies ei vielä koskaan ole tehnyt täydellisesti sarjan päälle. Viimeksi hän kokeili sitä riskillä EM-kilpailuissa ja kaatumiseenhan se päätyi. Riskejä on kuitenkin otettava, jos mielii pärjätä maailmalla. Lue lisää miehen EM-taistosta täältä: ”It´s always the f****** dismount”
Tässä on vielä kansainvälisen voimisteluliiton FIG:n sääntökirjasta poimitut demonstraatiot Markun rengassarjan voimaosista (Markun sarjan voimaosat on ympyröity punaisella). Sarjassa saa tehdä saman loppuvoimapidon vain kaksi kertaa, ja lisäksi liikkeet on luokiteltu viiteen eri liikeryhmään, ja sarjassa saa tehdä samaan liikeryhmään kuuluvia liikkeitä vain neljä. Eli toisin sanoen säännöt pakottavat voimistelijat tekemään sarjoissaan monipuolisesti erilaisia liikkeitä.
Ja tässä vielä kuva perus rengasvoimista sekä niiden vaikeusasteet:Kuvat on poimittu sääntökirjasta täältä.
Niin joo, renkaiden lisäksi Markku tietysti kisasi SM:eissä myös hevosella ja nojapuilla. Hevosella irtosi finaalipaikkakin, mutta putoaminen telineeltä juuri ennen alastuloa tiputti miehen hevosen mitalisijoilta.
Renkaiden hallintaa ei kuitenkaan mikään horjuta. Alla olevassa kuvassa rengasmies onnittelee renkailla kolmanneksi tullutta Oskar Kirmestä, joka nappasi SM:eissä useita telinemitaleita ja lisäksi 6-ottelukultaa.
Mutta vaikka Markulla onkin kahdeksan SM-kultaa, niin mullapas (Milla) on koko mies – eli mikä on lopputulos…?
hi hi :)
Onnittelut ja iso kiitos vielä kaikille SM-kilpailuihin osallistuneille hienoille urheilijoille sekä kisajärjestäjille – Markulle oli hienoa kisata seurassanne ja itselläni oli ilo seurata ja valokuvata koko huikeaa tapahtumaa ja hienoja voimistelijoita :)