Luukku #3 – jaloilla avustettu leuanveto/leuanveto renkailla

Joulukuun kolmantena päivänä on aika kokeilla ihan kokonaista leuanvetoa!

Ja ei huolta – jos tuntuu mahdottomalta kiskoa itsensä ylös tangolle, niin voit ottaa jonkin korokkeen avuksi ja avustaa itsesi jaloilla ylös siten, että leuanveto juuri ja juuri onnistuu. Näin saat leuanvedosta varioitua juuri itsellesi sopivan haastavan liikkeen.

Jos leuanvedot jo sujuvat, niin sitten tietysti tee niitä ilman avustusta. Tänään tarkoituksena on joka tapauksessa tehdä leukoja hitaasti ja hallitusti sekä pitää ajatus siinä, että vedät lapoja yhteen (vertaa luukku #2:n liikkeeseen).

Leuanvedossa pääroolissa ovat selän lihakset, joten pidä ajatus leuanvedon ajan niissä ja yritä tuntea, miten selkäsi lihakset aktivoituvat liikkeen aikana. Hyvä ajatusvinkki on myös se, että ajattele, että vedät lapojasi yhteen leuanvedon aikana.

Näitä hallittuja leuanvetoja tehdään tänään 3 x 3 kpl (jaloilla avustaen tai ilman avustusta) ja välissä pidetään esim 3 minuutin tauko, jonka aikana lihakset ehtivät vähän palautua. Hc-leuanvetäjät voivat puolestaan tehdä kolme rundia maksimimäärän tällaisia hallittuja leuanvetoja, esimerkiksi 3 x 10 kpl.

Muista taas lämmitellä koko kroppa ja erityisesti olkapäät ennen harjoittelua (katso olkapään kiertäjäkalvosinten lämmittelyohjeet luukku #2:sta)!

Tärkeimmät lihakset leuanvedossa ovat leveät selkälihakset. Siksi leuanvetoharrastuksen alussa tekemistä voi helpottaa, kun ajattelet ja tunnustelet omaa selkääsi samalla kun vedät leukoja.

Jos aloitat itsellesi ennestään uuden lihasvoimaharjoittelun aivan nollasta, niin menee aikansa, ennen kuin liikkeeseen tarvittavien lihasten hermosto kehittyy ja aktivoituu.

Voi siis olla, että sinultakin kyllä löytyy lihasta, jolla vetää leukoja, mutta kroppasi ei välttämättä vielä osaa käskyttää niitä oikein. Hermostosi rupeaa kyllä aika nopeastikin aktivoitumaan ja kehittymään, kunhan vain harjoittelet.

Itse aloitin leuanvedon huhtikuussa 2014 pyöreästä nollasta – ja jo parin viikon harjoittelulla sain vedettyä kaksi leuanvetoa putkeen! Tämä johtui luultavasti juuri leuanvetolihaksiani käskyttävän hermoston aktivoitumisesta sekä siitä, että kroppani oppi uuden motorisen taidon.

Lue lisää: Elämäni ensimmäinen leuanveto – ei vaan kaksi! (Yle Tiede)

Leuanvedossa aktivoituvat leveiden selkälihasten lisäksi myös seuraavat lihakset: isot liereälihakset, epäkkään ala- ja keskiosa, suunnikaslihakset, takaolkapäät, ojentajan pitkä pää, hauikset, olkalihakset, olkavärttinäluulihakset sekä kyynärvarren lihakset. Lisäksi leuanvedossa tarvitaan myös esimerkiksi rintalihaksia, vatsalihaksia ja selän ojentajaa.

Leuanvedosta syvemmin kiinnostuneiden kannattaa tutustua leuanvetohaasteeseeni sekä leuanvedon ja voimaharjoittelun erikoismiehen, Tuomas Rytkösen blogikirjoituksiin.

Rengasjumppakalenterin kolmas luukku

Markun rengasjumppavinkeissä on niin ikään tänään luvassa leuanveto – joko omalla painolla tai kevennettynä jalat maassa. Tässä Markun vinkit:

”Liikkeen alussa tee lapaveto loppuun asti, jonka jälkeen koukista kädet ja vedä renkaat rintaan asti kiinni. Loppupidolla saat lisää voimaa liikkeen äärialueelle. Leuanvedon keventäminen tapahtuu siten, että säädät renkaat niin matalalle, että voit pitää jalat koko ajan maassa ja avustaa niillä tarvittavan määrän. Voit varioida leuanvetoa siten, että välillä vedät leuan ylös siten, että vedätkin renkaat rinnan sijaan suoraan sivulle kohti olkavarsiasi – se on vähän samanlainen liike kuin jos tekisit tangolla leuanvetoja niskan taa.”

Huomenna jatketaan – mitähän neljännestä luukusta paljastuukaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*