Nainen – älä pelkää niitä isoja painoja tai epäile, ettetkö sinäkin voisi kiskoa leuanvetoja ja vaikka lisäpainojenkin kera. Naisellinen ja hoikkakin nainen voi nimittäin olla fyysisesti vahva! Lisäksi voimaharjoittelulla on monia terveydellisiä etuja ja tärkeimpänä – se on äärimmäisen hauskaa.
Tässä on muutamia minun listaamia perusteluja sille, miksi meidän naisten kannattaa voimailla:
1. Voimaa tarvitaan kaikessa, mitä teemme arjessamme eli mitä vahvempi olet, sitä paremmin suoriudut myös arjen askareista, kuten vaikkapa kauppakassin kantamisesta tai auton renkaan vaihtamisesta.
2. Kun teet toiminnallista ja kokonaisvaltaista voimaharjoittelua, niin paitsi lisäät lihasvoimaasi niin myös esim. parannat koordinaatiotasi ja lisäät toimintakykyäsi. Kun vaikkapa kaadut, niin loukkaantumisriskisi on pienempi, jos lihaksistasi ja nivelistäsi löytyy voimaa ja kehonhallintasi on hyvä.
3. Jos harrastat myös jotain muuta liikuntaa tai urheilua, niin voimaharjoittelu tukee myös sitä: maksimi- ja nopeusvoimaharjoittelu esim. parantavat voimantuottokykyäsi ja tekevät vaikkapa juoksemisestasi taloudellisempaa. Vahvoilla jalkalihaksilla juoksu lentää aiempaa paremmin eli toisin sanoen suorituskykysi paranee! Sama pätee muihinkin lajeihin.
4. Parasta voimaharjoittelussa omasta mielestäni on se, että olo omissa nahoissa muuttuu ihan erilaiseksi, kun ”löytää” itsestään uusia lihaksia eli oppii aktivoimaan lihaksiaan paremmin käyttöön. Koen, että voimaharjoittelun myötä tunnen kehoni fyysisesti paljon paremmin kuin ennen ja minulla on ”kotoisampi” olo omissa lihoissani ja nahoissani.
5. On huippufiilis, kun tuntee ja pystyy mittaamaan, että on vahvempi kuin aikaisemmin! Fyysinen voimakkuuden tunne heijastuu myös henkiseen voimaan ja hyvinvointiin.
6. Tutkimusten mukaan voimaharjoittelulla on myös hormonaalisia hyötyjä ja voimaharjoittelu etenkin naisilla ehkäisee ikääntymisen tuomia muutoksia, kuten lihasvoiman heikkenemistä ja luiden sekä nivelten haurastumista.
7. Voimaharjoittelun aloittaminen on todella palkitsevaa, sillä alussa kehityksen huomaa nopeasti. Lisäksi voimailun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, eikä koskaan ole liian myöhäistä.
8. Voimaharjoittelu tuo hyvää vastapainoa esimerkiksi istumatyölle ja sen avulla voi löytää ratkaisun esimerkiksi niska-hartiaseudun ongelmiin tai muihin työ- tai ryhtiongelmiin.
9. Jos ei tykkää hikoilla, niin lyhyissä isoilla painoilla tehtävissä maksimivoimaharjoituksissa ei välttämättä ehdi tulla hiki suorituksen aikana, ja sarjojen välillä voi taas sivistyneesti hengailla ja siinä palautumistauolla vaikka samalla viilailla kynsiään tai korjailla kampaustaan tai vaihtoehtoisesti ihailla pumpissa olevia lihaksiaan.
10. Kun on voimaa, pystyy hämmästyttämään vaikka oman kumppaninsa kantamalla itse ne kaikki neljä kauppakassia – ja yhdellä kertaa tietenkin – sekä tarvittaessa esimerkiksi pistämään hanttiin painiottelussa, jos kumppani yrittää vaikkapa kutittaa tai muulla tavoin ”rääkätä” :D
Lopuksi vielä muistutuksena: Voimaharjoittelu ei tee sinusta mitään lihasmörköä, vaan korkeintaan saat vähän lihasmuotoja eri puolille kroppaasi ellet sitten varta vasten ryhdy kehonrakentajaksi ja ala pumppaamaan lihaksiisi voimaa lihasmassaa kasvattavalla harjoittelulla sekä tankkaamaan itseesi oikeanlaista ruokaa ja lisäravinteita (ja ehkä vähän muutakin).
I can promise you that you won´t wake up one morning like this:
Älkää rakkaat naiset pelätkö raskastakaan voimatreeniä, vaan antakaa palaa vaan ja pistäkää rauta ja lihakset tutisemaan!
Olisiko sinulla jotain lisättävää noihin kymmeneen kohtaan? Mitä annettavaa sinun mielestäsi voimaharjoittelulla on meille naisille? Laita kommenttia tulemaan :)
<3:llä Milla
Ps. Tervetuloa naisille suunnatulle leuanvetokurssilleni 8.5. Helsinkiin – lisätietoa kurssista löydät täältä.