Yhteistyössä Ekovilla Oy:n kanssa
Miksi me rakastamme vanhoja hirsitaloja?
Tätä kysymystä olemme pohtineet paljon viimeisen reilun vuoden aikana ja senkin jälkeen, kun unelmien vanha hirsitalomme paloi viime marraskuussa.
Vastauksen löytääksemme päätimme kysyä itseltämme, missä on paras olla koko maailmassa?
Meille, kuten varmasti monelle muullekin, se paikka on koti. Vaikka on ihana seikkailla pitkin maailmaa, niin sitä ihanampaa on tietää, että on koti, johon sitten aina palata. Se on sellainen turvapaikka. Se paikka, jossa voi vapaasti olla oma itsensä, alasti niin kuvannollisesti kuin kirjaimellisesti ja olla rennosti ja täysin vapaasti.
Toinen äärettömän tärkeä paikka ja paikka, missä on tajuttoman hyvä olla, on luonto. Me rakastamme luontoa, ja ulkona luonnon keskellä on hyvä olla ja hengittää. Etenkin viime vuosina olemmekin asuneet useita viikkoja tai jopa kuukausia ulkona teltassa tai melkein kuin ulkona Kuukkeli-hippipakussamme, jossa nukkuminen vastaa aika lailla teltassa nukkumista, vaikka seinät ohutta metallia ovatkin ja siinä on pyörät alla.
Toki emme sentään haluaisi asua vuoden ympäri ulkona oli se sitten teltassa tai Kuukkelissa, mutta mitäpä jos olisi mahdollista yhdistää ulkona olemisen ja elämisen ja nukkumisen vapauden ja raikkauden ja kodin?
Niiden yhdistelmä onkin olemassa ja se on yhtä kuin hengittävä hirsitalo, ja meille vanhaa rakastaville sieluille nimenomaan vanha hirsitalo.
Toki vanhoissa hirsitaloissa meitä viehättää myös niiden estetiikka, puu materiaalina, luonnonmukaisuus, kauneus ja niihin kätkeytyvä historia ja tarinat. Mutta tärkeintä on, että vanhassa hirsitalossa on niin hyvä olla ja hengittää – yhtä hyvä kuin ulkona luonnossa.
Kuitenkin jotta vanhassa hirsitalossa olisi hyvä olla ja elää, on oleellista, että se on oikein rakennettu ja että sitä remontoidaan ja vaalitaan oikein. Tässä oleellista on hengittävyys eli hirsitalossa käytettävien materiaalien, kuten eristeiden, paneelien, tapettien, maalien yms. tulisi hengittää.
On siis erittäin merkityksellistä, että mitä vanhojen hirsitalojen sisään tungetaan.
Mutta miksi hirsitalojen sisään ylipäätään on tungettava sitä jotain? Koska siellä täytyy tareta olla ja asua myös talvella. Siitä ”jostain” oleellisimmat ovat talon eristeet, joita laitetaan lattiaan, seiniin ja kattoon.
Meidän tulipalossa tuhoutuneessa talossa oli vastikään remontoituun osaan vaihdettu lattioihin Ekovillan purueriste. Lisäksi meille oli alusta asti selvää, että kun lähdemme remontoimaan taloamme, niin laitamme eristeeksi Ekovillaa.
Emme kuitenkaan koskaan päässeet niin pitkälle ennen kuin talomme paloi sinä yhtenä marraskuisena yönä.
Tulipalon jälkeen me kuitenkin siirsimme juuri joulun alla palaneen talomme paikan viereen vanhan 1800-lukuisen luhtiaitan, jota pystytimme kaksistaan läpi talven. Hirsien väliin seiniin laitoimme pellavanauhaa, joka on hengittävää luonnonmateriaalia. Lattiaan ja kattoon halusimme Ekovillaa.
Ekovilla on nimittäin juuri kaikkea sitä, mitä ylempänä mainitsimme! Se on hengittävä, ekologinen ja tehty kierrätysmateriaaleista. Sen lisäksi se on kotimainen tuote ja sillä on hyvä lämpöarvo, mikä tulee olemaan etenkin aittamme kohdalla tärkeää, koska lähtökohtaisesti aittamme ei tule olemaan kovin lämmin, sillä sitä ei ole alun perin tehty asuttavaksi rakennukseksi. Me kuitenkin aiomme asua aitassa ainakin vuoden siihen asti, että saamme siirrettyä palaneen talomme paikalle toisen vanhan hirsitalon.
Siihenkin tulee eristeiksi tietenkin Ekovilla.
Aiomme tehdä jossain kohtaa aitanrakennuksesta koostevideon, jolla näytämme, kuinka aitta on rakennettu, ja lisäksi teemme erillisen vlogin aitan lattian ja katon eristämisestä Ekovillalla. Aitan lattiaan tulee Ekovillapurua ja kattoon Ekovillan eristelevyä. Kunhan pääsemme kokeilemaan, millaista niiden asentaminen on paikoilleen, niin jaamme siitä kokemuksia myös Instagramissamme @voimavahtila.
Tällä hetkellä meillä on tosi monta rautaa – kuten sorkkarautaa, kirvestä, vasaraa – tulessa, kun aitan rakentamisen lisäksi puramme yli 200 vuotta vanhaa ”uutta” tulevaa päärakennustamme Keuruulla ja aiomme siirtää ja pystyttää sen tontillemme vielä tänä vuonna, mutta teimme tässä kohtaa pienen tilannekatsausvlogin aitastamme. Löydät sen tuolta alimpaa kuvien päätteeksi.
– Milla & Markku –