Vinkki: Näin löydät kehikon + asiaa hirsitalon siirrosta

Päivä päivältä me tajutaan paremmin ja paremmin, että miten hieno talovanhus me löydettiinkään ja miten mieletön projekti sen siirtäminen Loviisaan meidän tontille palaneen talomme paikalle tulee olemaan 🖤

Mutta miksi siirtää hirsitalo, miten löytää siirrettävä kehikko ja miten se siirretään?

Uusimmalla vlogilla me syvennytään näihin aiheisiin!

Ihan ensimmäinen kysymys kuitenkin on, että ”miksi” – miksi siirtää vanhaa hirsitalo paikasta toiseen?

Jos meiltä olisi kysytty tämä kysymys ennen tulipaloa, olisimme vastanneet, että ei vanhoja hirsitaloja kuulu siirtää, vaan niiden kuuluu olla siellä, minne ne on rakennettu ja minne ne siten kuuluvat ja että jos vanhan hirsitalon siirtää, sen joutuu pilaamaan, kun sen täytyy täyttää kaikki nykypäivän överit rakennusmääräykset, kun sitä kohdellaan sitten uudisrakennuksena.

Nyt meillä on kuitenkin hyvin erilainen ääni kellossa. Vlogilta selviää, mitä mieltä olemme asiasta nyt!

Entä miten löytää sopiva hirsikehikko siirrettäväksi? Tätäkin avaamme vlogilla enemmän, mutta tässä on lista päävinkeistämme, jotka totesimme toimiviksi, kun itse etsimme kehikkoa:

  1. Soita kaikki netistä löytämäsi perinnerakentajat läpi
    – Metsänkylän navetan sivuilla on osaajarekisteri
    – Perinnemestarin sivuilla on osaajarekisteri
    – lisää löytyy Googlettamalla ”perinnerakentaja”
  2. Tutki läpi netin tarjonta:
    Metsänkylän navetan sivuilta löytyy myytävänä olevia kehikoita
    – tori.fi:stä löytyy myös, mutta hakukone on huono, joten kannattaa hakea eri hakusanoilla ja selata monta sivua tuloksia: hirsitalo, hirsikehikko, kehikko, siirrettävä kehikko/talo,…
    – myytävistä taloista/mökeistä (etuovi, oikotie yms.) voi laittaa kysellä, että saisiko niitä ostaa myös siirrettäväksi
    – Facessa eri ryhmissä pyörii jonkun verran myytäviä kehikoita ja osassa ryhmistä voi sääntöjenkin puitteissa kertoa, että etsii kehikkoa siirrettäväksi: Pelastetaan vanhat talot, Vanhat hirsitalot, Perinnerakentajat, Pohjanmaan perinnerakentajien apteekki, Myydään vanhoja taloja, eri paikkakuntien puskaradiot/paikallisryhmät,…
  3. EHDOTTOMASTI PARAS tapa löytää ja miten mekin löysimme oman talomme oli laittaa ilmoitus lehteen ja etenkin Maaseudun tulevaisuuteen. Me laitoimme myös muihin lehtiin (mm. Hesari, Keskisuomalainen), mutta niistä ei juuri tullut soittoja, kun taas Maaseudun tulevaisuuden ilmoituksen perusteella saimme kymmeniä soittoja. Laitoimme ihan muutaman rivin ilmoituksen, joka maksoi noin 50 euroa ja tyyliin ”Etsimme yli 100v. noin 8x20m-kokoista hirsitaloa siirrettäväksi palaneen talomme paikalle” + nimi ja puh.numero. Tällä lailla löysimme paljon taloja, jotka eivät muuten olleet myynnissä, mutta joita niiden omistajat ilmoituksen nähdessään havahtuivat meille tarjoamaan.

LISÄVINKKINÄ tai huomiona vielä, että ei kannata olla liian kranttu sen suhteen, että etsisi hirsikehikkoa siirrettäväksi vain lähiaulueilta tai että etsisi vain pintapuolisesti moitteettomassa kunnossa olevaa taloa – jos kuvittelee löytävänsä Uudeltamaalta siirrettäväksi tarjolla olevan hyväkuntoisen kehikon, niin veikkaan, että saa aika kauan ellei loputtomiin etsiä!

Seuraava askel onkin sitten se, että mistä tietää, mikä kehikko olisi hyvä siirrettäväksi tai itselle se täydellinen?

Tähän kysymykseen löytyy vastaus niin ikään tästä alla olevasta vlogista!

Lisäksi kerromme vlogissa lyhyesti siitä, mitä ylipäätänsä tarkoittaa käytännössä hirsitalon siirtäminen. Vlogeissamme tullaan tietenkin seuraamaan käytännössä koko meidän talonsiirtoprojektia ja sitten joskus teemme siitä myös oman koontivideonsa, mutta tämä toimikoot tällaisena alustuksena aiheeseen tässä kohtaa.

Nyt eikun kattomaan vlogi (tai kuuntelemaan, koska tämä toimii myös ns. podcast-tyylisenä) ja tilamaan meidän kanava!

Ai niin ja ensi viikonloppuna on ne talkoot!!

Ps. Tän postauksen kuvat on otettu viime viikolla meidän ”uudella” vanhalla talolla, joka me siis siirretään Keski-Suomesta tontillemme Loviisaan palaneen talomme paikalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*