Yhdessä treenaamisesta

Miksi niin harva pari treenaa yhdessä, huomaan usein miettiväni.

Toki kaikki eivät ole kuten me, jotka viihdymme toistemme seurassa 24/7 ja teemme kaiken mahdollisen yhdessä. Toiset tarvitsevat ehkä enemmän tilaa ja aikaa kukin omille harrastuksilleen.

Mutta vaikka me teemme näennäisesti suuren osan asioista toistemme seurassa, teemme silti omia juttujamme emmekä ole mitenkään takertuneina toisiimme. Esimerkiksi yhdessä treenatessamme kumpikin treenaa periaatteessa ihan omiaan, mutta silti meille on tärkeää, että olemme kuitenkin samassa tilassa, vaikka touhuaisimmekin eri puolilla treenisalia. Meillä on kuitenkin näköyhteys toisiimme ja voimme seurata toistemme menoa ja välillä käydä höpisemässä toisillemme tai piikittelemässä toinen toistemme pyllistelyjä.

Itselleni on aina ollut tärkeää olla mukana Markun urheilu-urassa, niin fyysisesti kuin henkisesti. En usko, että homma muuten toimisi näin hyvin, ellen saisi ja ennen kaikkea HALUAISI olla mukana. Totuus nimittäin on, että alkuvuosina mukana oloani yritettiin kyllä sinnikkäästi estää, mikä oli tiettyjen tahojen suunnalta totaalisen järjetöntä. Oma tahtoni sekä Markun tahto veivät kuitenkin tässä asiassa voiton, mistä jokaisen, joka toivoo hyvää Markun urheilu-uralle, pitäisi olla kiitollinen. Veikkaan, että jos olisin vaikkapa Markun veli, emme olisi koskaan joutuneet käymäänkään sellaista naurettavaa vääntöä.

Leuanvetoharrastukseni myötä yhdessä treenaamisesta on tullut tässä vuosien varrella entistäkin hauskempaa, kun nyt minullakin on treeneissäni jonkinlainen missio, vaikkei se yhtä vakava olekaan kuin Markun kohdalla. Me olemmekin elävä osoitus siitä, että jopa huippu-urheilija ja terveysliikkuja voivat kuitenkin harjoitella yhdessä, kumpikin oman tasonsa ja omien tavoitteidensa mukaan.

Perus treeneissä minä vedän leukoja, usein lisäpainojen kanssa, ja Markku tekee omaa lajitreeniään, johon sisältyy niin telinetreeniä kuin esimerkiksi voimaa, kehonhuoltoa ja erilaista lajinomaista oheisharjoittelua. Tällä hetkellä Markun treeni tosin kulkee olkapään ehdoilla, sillä hän kuntouttaa sitä yhä syksyn leikkauksen jäljiltä. Toivon mukaan tässä ihan lähiviikkoina hän pääsisi jo pikkuhiljaa etenemään kohti normitreenejään.

Kun menemme yhdessä salille, kuljemme sinne usein siten, että Markku fillaroi sen vajaan neljän kilometrin matkan, ja minä hölkkään sen. Markku tietysti käy voimistelusalilla paljon useammin kuin minä, ja aina en jaksa raahautua voimistelusalille asti tekemään omia treenejäni, vaan käyn lähikuntosalilla tai treenaan kotona. Lisäksi lenkkeilen Simba-koiramme kanssa. Kesäisin Markku tulee välillä etenkin mökillä mukaan juoksulenkeillemme fillarilla. Nyt missiona on, että lenkkeilisimme kerran viikossa yhdessä salille – saa nähdä, miten sen käy, koska Markku ei tosiaankaan pidä juoksemisesta, kun taas minä rakastan sitä :D

Pääosin siis treenaamme omia juttujamme, mutta eri tavoitteista ja tasoistamme huolimatta on myös voimajuttuja, joita voimme tehdä yhdessä. Teen monesti sellaisia keskivartaloliikkeitä, joissa Markku ”avustaa” tai pikemminkin antaa lisävastusta. Lisäksi voimistelurenkailla teemme monia samoja liikkeitä, vaikkakin eritasoisina versioina. Välillä myös autan Markkua voimatreeneissä, etenkin jos treenaamma voimistelusalin ulkopuolella, kuten jollain vieraalla salilla tai vaikkapa mökillä. Ja se avustaminen voi näyttää esim. tältä tai tältä.

Voimistelurenkailla jumpatessa tulee ehkä parhaiten esiin se, että hyvin eritasoisetkin treenaajat – kuten me kaksi – voimme harjoitella yhdessä ja jopa samoja liikkeitä, kumpikin vain omaan voima- ja kehonhallintatasoon mukautettuina versioina. Kokosin juuri videon, jolla teemme toistakymmentä eri rengasvoimaliikettä, Markku haastavampina versioina ja minä kevennettyinä versioina. Tsekkaa video tuosta alempaa!

Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten monipuolisia ja kokonaisvaltaisia kaikki nuo rengasliikkeet ovat. Renkaiden avulla saa treenattua etenkin koko ylä- ja keskivartalon voimaa ja kehonhallintaa. Lisäksi renkaat epästabiilina alustana haastavat ihan koko kropan kehonhallinnan ja laittavat myös kaikki tukilihakset hommiin. Jos näitä liikkeitä yrittää tehdä siten, että on joku kropan osa löllönä, niin lätyksi menee :D

Lisäksi videolla on monia liikkeitä, joissa on toinen tai molemmat kädet suorina. Tällainen ”suoran käden voima” ei ole varmastikaan monelle kauhean tuttua ennestään ja siten sen tekeminen tarjoaakin oivaa lihasärsykevaihtelua kropalle, mikä on hyvä juttu niin kehittymisen kuin silkan terveyden ja toimintakyvynkin kannalta.

Eikun vaan rengasjumppaamaan siis! Ja kokeilkaa myös treenata yhdessä, vaikka sitten olisittekin ihan eri tasolla ja tykkäisitte eri jutuista. Kumpikin voi treenata omalla tasollaan tai sitten se juoksuvihaaja voi tosiaan tulla sinne lenkille mukaan kaksipyöräisellä. Oleellisintahan on loppujen lopuksi se yhdessäolo ja se, että kumpikin haluaa olla mukana toisen jutuissa ja tukea toisen tavoitteita – oli kyse sitten huippu-urheilusta tai ihan vaan omaksi iloksi ja hyvinvoinnin tähden liikkumisesta.

 

Ps. Tervetuloa myös Markun seuraavalle rengasjumppakurssille, joka pidetään ensi sunnuntaina 28.1. Helsingin Vallilassa. Kurssin sisältö sopii niin aloittelijoille kuin kuntoilijoille kuin myös esimerkiksi eri lajien urheilijoille mitä parhaimmaksi oheis-/tukitreeniksi. Kurssilla käydään läpi lukuisia rengasvoimaliikkeitä ja niiden oikeat suoritustekniikat ja tavoitteena on, että kurssin jälkeen osaat treenata rengasjuttuja sitten omatoimisesti ja ujuttaa niitä tarpeesi mukaan osaksi omaa treeniäsi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

*